DELA

Ritningar klara för vindkraftshotellet

Förprojekteringen av vindkraftshotellet i Sottunga är nu klar.
Fem helt självförsörjande lyxstugor med egna vindsnurror och solpaneler samt en havspool kan börja byggas redan nästa år – om man får klartecken för själva vindmöllorna.
En stor vindkraftspark planeras öster om Sottunga i Kumlinge södra skärgård. Som ett kringarrangemang ska man bygga en lyxigare variant av stugby som först ska hyras ut till vindrallarna i tre-fyra år och sedan rustas upp och bli en turistanläggning.
Som Nya Åland tidigare berättat fick projektet 31.000 euro från EU:s utvecklingsfond för förprojektering. Nu är denna fas klar med både ekonomiska uträkningar och arkitektritningar.
– Även om det är stugor kommer de att vara lika fina som Havsvidden. Vi bygger en superekologisk anläggning med väldigt hög klass, säger projektledaren Christian Pleijel på konsultföretaget Vectura.
Anläggningen ska bestå av fem långsmala stugor som sträcker sig ut från klipporna och hänger delvis över havet. Stugorna är tvådelade med kök och vardagsrum i ena ändan och sovrum i den andra. I mitten av stugan finns en innergård under tak.
– Stugorna är helt självförsörjande. Varje stuga har en egen vindsnurra och solkraft, berättar Pleijel.
Med ett positivt beslut kan anläggningen börja byggas redan nästa år.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni