DELA

Revisorer ska granska bränsleupphandling

LAGTINGET. Revisorer ska nu utreda om allt gått rätt till vid landskapets bränsleupphandlingar.
– Jag har inget att dölja, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C).
Mats Perämaa (Lib) ville genom en skriftlig fråga ta reda på om landskapsregeringen följt lagar i sin bränsleupphandling och om man haft som målsättning att upphandla ett så förmånligt bränsle som möjligt.
Bakgrunden är de två besvären till marknadsdomstolen från Teboil Ab via sin operatör Deep Orange Ab och huvudleverantör DWI (Deep Water Invest Ltd). Företagen menar att de på felaktiga grunder uteslutits från upphandlingen av bränsle till landskapets färjor.
Efter att det i går blivit känt att företagen även polisanmäler två chefer på trafikavdelninger och begär en utredning om Thörnroos och tidigare trafikminister Runar Karlsson (C) uppdaterade Mats Perämaa sitt krav.
– Jag och Liberalerna vill framföra att infrastrukturministern skulle framföra till lantrådet att det borde göras en revision i frågan, sade han.
Detta välkomnades av Veronica Thörnroos, som sade att lantrådet inte ska behöva engagera sig i frågan utan revisorerna kan själva ta tag i det om man bedömer att det finns eller kan finnas oegentligheter.
– Jag vill vara tydlig med att jag är den första att välkomna internutredningar, externa utredningar och polisutredningar. Jag har inget att dölja, sade hon.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni