DELA

Rekordmycket datavirus härjar i det fördolda

För några år sedan varnades det högljutt för alla datavirus som spred sig som en löpeld över världen. I dag har ropen tystnat trots att det existerar mer ”skadlig kod” än någonsin tidigare.
– Dagens virusskapare drivs av att tjäna pengar och de gör allt för att du inte ska märka att de finns i din dator.
(På bilden Sebstian Zabala, till vänster, och åländks it-konsulten Kurt Wendelin.
De säger svensken Sebastian Zabala, en av de verkliga experterna på området.
Zabala besökte Åland i torsdags, då hans företag Panda Security höll it-säkerhetsdag för intresserade, tillsammans med det åländska dataföretaget Just it Åland.


Vi blir irriterade
Enligt Zabala har dagens datoranvändare sänkt sina säkerhetsgard. Det som oftast irriterar och upplevs som ett litet hot är spam-mail, annonser som ploppar upp på hemsidor och phishing, alltså bedrägeri över internet.
Men enligt Sebastian Zabala finns det mer skadlig kod, det som ofta kallas för datavirus, än någonsin tidigare. Men dagens virusmakare drivs av helt andra mål och intressen.
– Förr var målet att skapa kaos och synas. Virusmakarna ville visa upp att de var en elit och skrämma bort alla andra ”inkompetenta” användare. Motivationen har nu ändrat helt. Målet är att tjäna pengar och det satsas stora resurser på att inte synas. Det pluppar inte upp felmeddelanden med texten ”ha, ha jag är bäst, du är sämst” längre, säger Sebastian Zabala.


Dolda program
Inom Zabalas företag Panda är så kallade trojaner den vanligaste ”motståndaren” man kämpar mot. Det handlar om kod och program som tar sig in i din dator.
Sedan kan utomstående till exempel använda din internetanslutning för att skicka spam-mail, din dators kapacitet hyras ut och användas för bland annat lagring av piratkopierade filmer eller spel. Och det finns även program som registrerar alla knapptryck på tangentbordet.
– Många får sedan betalt för varje dator de lyckas knyta till sitt nätverk. Det kan handla om mellan 10 och 50 cent per dator. Ta det gånger 10.000 eller mer så börjar man förstå vilka summor det handlar om, säger Sebastian Zabala, som uppskattar att en och samma virusskapare kan ha kontroll över hundratals tusen datorer.


Intelligent skydd
Tidigare utgick datasäkerhetsprogram ofta från databaser, som uppdaterades efterhand allt eftersom som nya virus och ”maskar” dök upp. Sådana program kan få svårt att skydda din dator.
– I dag krävs ett intelligent skydd, som inte väntar passivt utan kontrollerar vad programmen egentligen gör i din dator och letar efter misstänkta beteenden, säger Sebastian Zabala.
Hänger ”den goda sidan” med i utvecklingen?
– Vi börjar komma i kapp. Men det är ju verkligen en ständig katt och råtta lek. I dag är vi verkligen svurna fiender eftersom som mycket pengar är inblandade.


Inga gränser
Så kallad skadlig kod ger sig på alla datorer som är uppkopplade till internet. Länder eller andra fysiska gränser har ingen betydelse. Verksamheten är således global, vilket inte vår lagstiftning är. Det är således inte alltid lätt att avgöra vad som är olagligt och vad som är tillåtet.
– Det är ett svårt område och it-mognaden är väldigt olika i olika länder. Vårt företag har ej rättigheter att stänga ner någon, men vi delar med oss av information till både lokala myndigheter och europol, säger Sebastian Zabala.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax