DELA

Rekordmånad för Viking Line

Viking Lines passagerarvolym för samtliga rutter uppgick i juli till 813.000 passagerare. Det är nästan 10.000 fler jämfört med motsvarande månad i fjol.
Däremot minskade antalet resenärer på rutten Mariehamn-Kapellskär.
Den största ökningen hade m/s Viking XPRS på rutten Helsingfors-Tallinn. Färjan transporterade över 220.000 passagerare vilket är en ökning med drygt 5 procent. I medeltal transporterade Viking XPRS 1.800 passagerare per avgång.
– Det torde vara ett rekord för ett fartyg för en månads trafik i detta trafikområde, skriver rederiet i ett pressmeddelande.
Antalet transporterade bilar växte med 2 procent till 100.300 och även frakten visade en ökning på 5 procent.


Minskade något

Men resenärerna som valde att åka med m/s Rosella på rutten Mariehamn-Kapellskär minskade i juli från 129.600 (2010) till 125.500. Informationschef Johanna Boijer-Svahnström har i nuläget ingen förklaring till varför passagerarsiffrorna sjönk. I juni hade Rosella 9 procent fler passagerare än ifjol.
Nyligen justerades biljettpriserna, kan det vara en orsak?
– Det är svårt att säga. På rak arm har jag inte svara på det, vi måste analysera det först. Det här är ändå en relativt liten minskning procentuellt sätt. Vi är nöjda med Rosellas trafik.
Även rutten Åbo – Åland – Stockholm hade aningen färre passagerare medan Helsingfors-Mariehamn-Stockholm ökade en aning jämfört med tidigare.

Annika Kullman