DELA

Rehabilitering hemma har många fördelar

– Det är rena tortyren när flickorna kommer, säger Karin Salo och blinkar konspiratoriskt.
Hon är en av de mariehamnare som får hemrehabilitering, och egentligen har hon väntat hela förmiddagen på sina ”flickor”.
Karin Salo är 80 år, och har varit frisk som en nötkärna till både kropp och själ ända tills hon ramlade i tamburen en natt i mitten av november och bröt armen. Hon fick en komplicerad och svårläkt fraktur i högra underarmen och har därför fått hemrehabilitering sedan hon skrevs ut från sjukhuset.
Ergoterapeut Agneta Jansson och fysioterapeut Victoria Åkerblom kommer hem till henne ett par gånger i veckan och hjälper henne träna armen och handen. I fallet skadade hon även bäckenet och har därför nu också svårt att gå, och kan inte ta sig ut i trapporna från andra våningen i huset mitt i stan. Gåträning i trapporna och med rullator ingår därför också i träningen.

Två operationer
Nu har hon blivit opererad två gånger och har både platta och skruvar i armen berättar hon. Eftersom hon inte kan gå ut och inte ännu använda armen får hon förutom rehabilitering hemma även hemtjänst som hjälper henne med dusch och att handla mat.
– Jag är rätt less på att inte kunna göra något själv. Innan jag ramlade skötte jag mig själv. Jag var tokig i att vara ute på stan och shoppa, och träffa alla mina vänner. Nu vill jag börja laga mat igen, jag kan ju alltid sitta på rullatorn och steka köttbullarna.
Det är just för sådana som Karin Salo hemrehabilitering passar perfekt. Hon behöver inte åka någonstans för att få sin träning, terapeuterna jobbar i hennes hem och ser vilka svårigheter och förhållanden som finns där, och skapar tryggheten som behövs för att hon ska våga börja gå igen.
Målet är att Karin på nytt ska klara sig själv och kunna gå ut. Till exempel har terapeuterna pratat med gårdskarlen om att fixa ett räcke också till trappans vänstra sida. De försöker också övertyga Karin om att trasmattorna kan innebära en fallrisk.
– Jo, jag vet men jag är inte rädd för mattorna, och det ser inte snyggt ut om ni flyttar på den där. Men okej, ni får väl flytta på den en bit så jag kommer fram till stereon.

Anne Sjökvist