DELA

Regnbågsfyren kämpar för rätten att gifta sig

Hbt-föreningen Regnbågsfyren deltar från och med den 19 mars i en rikstäckande kampanj för att samla in namn till ett medborgarförslag om samkönade äktenskap.
– Vi ser det som en människorätts- och jämställdhetsfråga, säger föreningens ordförande Maria Antman.
Namninsamlingen drar igång sedan det i onsdags blev klart att riksdagens lagutskott inte behandlar en motion om samkönade äktenskap. Omröstningen var mycket jämt men slutade med att förslaget avslogs med rösterna nio mot åtta.
Men om man nu lyckas samla ihop 50.000 namnunderskrifter kan man lämna in lagförslaget som ett medborgarförslag. Det måste då tas upp till behandling i riksdagen. Som det är i dag kan samkönade par endast registrera partnerskap. Med lagförslaget ska par av samma kön kunna ta samma efternamn och även prövas som adoptivföräldrar. Kyrkan skulle fortfarande ta ställning till hur den förhåller sig samkönade vigslar.
Den rikstäckande namninsamlingen inleds den 19 mars och den åländska hbt-föreningen (hbt står för homosexuella, bisexuella och transpersoner) Regnbågsfyren engagerar sig för att samla in namn även här på Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén