DELA

Rättegång med videohjälp mot misstänkta pyromanen

I morgon hålls rättegången i Vasa mot den man som misstänks ha tänt eld på Söderby livs och café i Lemland i höstas.
Ovanligt nog hörs målsäganden och en lång rad vittnen med videons hjälp från Mariehamn.
För en månad sedan kom beskedet från Ålands tingsrätt: Hinder fanns för rättegången mot den man som misstänks för att ha tänt på byggnaden eftersom han befanns sig i Vasa och enligt läkarintyg var för sjuk för att lämna Österbotten för rättegången.
I stället överfördes huvudförhandlingen till Österbottens tingsrätt i Vasa och datum fastställdes – senast den 30 maj ska rättegången ske.
Nya Åland har talat med Johan Eklund, lagman vid Österbottens tingsrätt, inför huvudförhandlingen. Han är inte särskilt glad över Ålands tingsrätts beslut.
– Man lät oss förstå att det inte går att flytta den misstänkte mannen till Åland med annat än privat flygplan. Därför flyttades rättegången till Vasa utan att man på förhand rådgjorde med varken mig eller med ledande häradsåklagare Peter Levlin. Så det är med långa tänder som vi motvilligt åtar oss att genomföra huvudförhandlingen.
Mannen åtalas för sabotage – som förr kallades mordbrand – samt skadegörelse på polisstationen och diverse mindre stölder. Han förs till tingshuset från sjukhuset där han nu får vård. Enligt Johan Eklund kommer han med största sannolikhet inte att dömas till straff även om han befinns vara skyldig till brotten.
– Han bedöms vara otillräknelig. Han är redan dömd till vård av läkarna.
Läs mer i papperstidningen.

ANNIKA ORRE