DELA

Rätt ta körkortet fast blåsprovet visade fel

När polisens första blåsprov var felaktigt och visade 0,18 promille för mycket fick mannen körförbud.
Förra veckan avslog tingsrätten hans krav på ekonomisk ersättning.
I juli förra året stoppades mannen av en polispatrull. Det första blåsprovet visade 0,51 promille.
Mannen berättade genast att han blåst i en egen alkometer innan han satte sig i bilen och att den visat endast 0,1 promille. Mannen uppgav också att han endast druckit 12 cemtiliter sprit kvällen före. Han bad om att få blåsa en gång till men polisen nekade.
Mannen fick på plats ett temporärt körförbud och polisen tog hans körkort. Efter några veckor kom resultatet av blodprovet. Enligt det hade mannen 0,33 promille i blodet och han fick tillbaka sitt körkort.


Frihetsberövad
Mannen har framfört till tingsrätten att han kört utan anmärkning i 45 år. Eftersom han redan från början visste att han inte hade över 0,5 promille led han psykiskt av att gå och vänta på resultatet i tre veckor. Polisen har, enligt mannens mening, gjort sig skyldig till frihetsberövande eftersom han inte haft möjlighet att köra till affären och sommarstugan eller kunnat göra andra ärenden.
Han säger också att han tidigare blåst 0,1 promille i sin egen mätare och därefter testats av polisen utan att då ha blivit misstänkt för rattfylleri.


Förkastade målet
Tingsrätten skriver i sin dom att polisen har rätt att utfärda ett temorärt körförbud när en person på sannolika skäl misstänks förrattfylleri. Polisen är inte skyldig att ta hänsyn till att mannens egen mätare bara visade på 0,1 promille.
Blodprovsresultaten kan variera både uppåt och neråt jämfört med polisens blåsprov, skriver rätten i domslutet:
”Det faktum att det vid Ålands polismyndighet inte finns precisionsalkometrar som direkt skulle ge ett sådant tillförlitligt resultat att det ensamt kunde utgöra bevis i ett brottmål är inte ett sådant fel eller sådan försummelse som skulle grunda skadeståndsansvar”.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax