DELA

Rasande brodebatt i lagtinget

Nybygge eller renovering?
Vårdöbron överskuggade allt annat i lagtinget i går.
Infrastrukturministern Veronica Thörnroos (C), som vill ha en ny bro, ilsknade till så pass att hon i pressrummet sade att hon ”går” om renoveringsalternativet vinner.
Hon hänvisade till Destias riskanalys där en slutsats är att det vore ”närmast oacceptabelt” att renovera bron med pågående trafik. Både trafikanters och byggarbetares säkerhet skulle riskeras.
Ministern lugnade sig men sade senare att tjänstemännen kan vägra verkställa ett renoveringsbeslut eftersom säkerheten inte kan garanteras.
Trafikavdelningen meddelar de att de inte tar sig an projektledarskapet för ett så riskfyllt projekt.
– Vi rekommenderar inte att man reparerar bron med trafik på. Det är ett tekniskt svårt och säkerhetsmässigt oacceptabelt alternativ, säger avdelningschef Yvonne Österlund.


Regeringsspricka
Sprickorna i Vårdöbron har lett till en spricka i regeringen.
Socialdemokraterna och Centern vill bygga en helt ny bro och låta trafiken gå via den gamla bron under byggtiden.
Det tredje regeringspartiet Moderat Samling har oppositionspartierna Ålands framtid och Liberalerna på sin sida när man talar för en renovering.
På föredragningslistan i går fanns finans- och näringsutskottets betänkande om förslaget till tilläggsbudget.
På läktarna fanns ett femtiotal åhörare, många av dem från Vårdö. Utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) fick applåder när han förklarade varför han och utskottskollegan Karl-Johan Fogelström (S) lämnat in en reservation. De vill ha en ny bro.
Utskottets majoritet vill renovera. Dit hör vice ordföranden Mika Nordberg (MSÅ) som inte ser några risker med att tillfälligt låta trafiken gå via en pontonbro.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom