DELA

Rådjursjakten i full gång – i Mariehamn

Säsongen för rådjursjakt är i full gång – även i Mariehamn.
I lördags samlades Espholms jaktlag för andra gången det här året. Jakten sker främst i områdena kring Espholm och Ytternäs.
– Vi försöker undvika att jaga nära bostadsområdena, säger Henrik Wester, ledare för jaktlaget.
Espholms jaktlag har under flera årtionden haft rätt att jaga på stadens marker. Det handlar om skyddsjakt eftersom rådjuren skadar tomter i bostadsområdena och kan utgöra en risk på vägarna.
– Det finns mer rådjur än man tror här i stan och tyvärr sker det mycket trafikolyckor om vi inte håller ner antalet, säger Jonathan Grönqvist i jaktlaget.


Varannan lördag
Jaktlaget har bestämt sig för att träffas varannan vecka. De delar då upp sig så att några går i drev för att driva rådjuren mot skyttarna som står redo. I lördags hade de också med sig jakthunden Donna, som varit med i flera år.
– Förr brukade vi släppa loss hundarna, men tyvärr kom de till skada så nu har vi dem i koppel, säger Allan Johansson.
Då jaktlaget jagar på stadens marker sätter de upp skyltar för att informera förbipasserande människor. De bär också orangea västar och kepsar för att synas ordentligt för varandra och för andra.
– Säkerheten är alltid viktigast, säger Jonathan Grönqvist.
De menar ändå att det inte är någon fara och att människor inte behöver känna sig otrygga.
Förra gången jaktlaget var ute såg de endast en rådjursget som de inte kunde skjuta, men i lördags visade sig jaktlyckan vara framme. Det var i närheten av Ridklubben Sleipner som Jonathan Grönqvist lade av ett skott.
– Vi trodde alla att det var en bom först, men efter lite sökande hittade vi rådjuret en bit från platsen, säger Allan Johansson.
Efter man fällt djuret tas det hand om och så delas köttet upp mellan jägarna och markägarna.

Malin Saine