DELA

”Rädda Lumparn” för bättre vattenkvalitet

Nästa vecka startas den nya föreningen ”Rädda Lumparn” som initiativtagarna hoppas ska locka många av de minst tiotusen ålänningar i sex kommuner som bor vid någon av Lumparns vikar.
På tisdag hålls ett stormöte i Lemland där föreningen bildas.
Initiativtagarna Danne Sundman, Runar Karlsson, Carina Aaltonen – alla politiker i både hemkommunen och på landskapsnivå – och Östersjöfondens verksamhetsledare Lotta Nummelin berättar om bakgrunden till att man nu vill göra något praktiskt och konkret för Lumparn som är starkt hotad på grund av övergödningen.
Idén till föreningen väcktes när forskaren Erik Bonsdorff i en intervju i Nya Åland i höstas konstaterade att Lumparns ekosystem riskerar kollaps om inte övergödningen stoppas. I Lumparns djupfåra är syrehalten alarmerande låg, visar mätningar som gjorts nyligen.
I en insändare efter Nyans artikel ansåg kommunpolitiker i alla sex kommuner att det är dags för handling.
– Jag vet att det finns ett stort engagemang bland alla som bor kring Lumparn, säger Danne Sundman.
Minst 10 000 ålänningar i sex kommuner bor vid vattendrag som mynnar ut i Lumparn. Nu är det dags för en gemensam satsning på gräsrotsnivå, manar initiativtagarna som hoppas att många kommer till stormötet.
De sex kommunerna som har direktkontakt med Lumparn är Jomala, Lemland, Lumparland, Saltvik, Sund och Finström. Också Vårdö är med på ett hörn som sjunde kommun.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre