DELA

Psykiatribyggnaden invigs nästa vecka

Det sjuder av aktivitet i den nybyggda psykiatribyggnaden vid Ålands centralsjukhus. Enheterna har börjat flytta in och nästa vecka hålls en officiell invigning.
6000 kvadratmeter fördelat på fyra våningar och källare. Så stor är den nya psykiatribyggnaden som Ålands hälso- och sjukvård som bäst håller på att ta i bruk. Vissa enheter har redan flyttat in och den 14:e ska alla vara inne.
– Det känns riktigt bra. Vi är verkligen glada att vi fått ett så här fint hus och att man satsat på oss inom psykiatrin. Nu tror vi att huset innehåller alla de funktioner vi behöver, säger Cecilia Jansson, avdelningsskötare inom öppenvården.
Den 13 september invigs den nya byggnaden. Mellan 18.00 och 20.00 ordnas guidade rundturer för allmänheten. På eftermiddagen ordnas även en ceremoni för ÅHS-anställda och särskilt inbjudna gäster. Då närvarar även hälso- och socialminister Katrin Sjögren och byggnadskommitténs ordförande Jan Salmén.
Jansson tror att allt hinner bli färdigt före invigningen.
– Vi har haft lite bekymmer med möbler men vi tror att det mesta hinner bli klart och att det kommer vara ganska fullt möblerat.
I den nya byggnaden kommer barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen och vuxenpsykiatriska mottagningen, socialkuratorerna, arbetsterapin, musikterapin, treatmottagningen (ätstörningsenheten) och mottagningen för barn och ungdomar med fysisk/psykisk funktionsnedsättning (BUF). Psykiatrins dagklinik kommer dock att vara kvar i sina gamla lokaler på Norragatan.

Malin Lundberg