DELA

Protesterar mot förlängd gågata

En utökad gågata under två sommarmånader är en dålig idé. Det verkar åtminstone majoriteten av de berörda butiksinnehavarna i stan skriva under på.
I går lämnades protestlistorna till Mariehamns stad.
City Mariehamn har skickat ut en enkät till butikerna. Frågan är vad de anser om att Torggatans gågata förlängs från Norragatan till Torget från mitten av juni till mitten av augusti. Gågatan testades under en månad ifjol.
Roberto Ferrari och Henrik Blomberg har båda butiker längs den aktuella gatsträckan. De motsätter sig starkt att gågatan förlängs.
– Förra året var jag för men nu vet jag hur det gick och är emot. Det hindrade kunder att komma till oss, det blev sämre intäkter och sämre stämning. Det fungerade inte, säger Roberto Ferrari.
Henrik Blomberg säger att han varit kritisk till avstängningen från första början och han har inte ändrat åsikt. Han säger att kunder klagade och att staden inte alls levde upp som det var tänkt.
– Vi överlever inte bara på turisterna om somrarna. Vi tyckte ockå att det var svårt att få tillbaka ålänningarna efter sommaren och så har vi ju konkurrensen från Maxinge också.
Men på många andra ställen är ju stadskärnan avstängd för trafik. Varför kan det inte fungera här?
– Ålänningarna vill ha bilarna med sig när de kommer, det är bara så. Vi hinner ju sluta med verksamheten innan de är omlärda, säger Henrik Blomberg.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman