DELA

Protest mot nyårsraketer

– Det var det värsta nyårsbombardemanget här på Fredens öar! Fyrverkeriet i Stadshusbacken var tamt jämfört med hur det small i våra kvarter.
Christina Hedman-Jaakkola gillar inte alls smällandet på nyårsnatten. Men faktum är att man faktiskt får panga denna natt. Också i bostadskvarter. Från 18.00 på kvällen till 06.00 följande morgon.
Christina Hedman-Jaakkola har flera invändningar mot nyårsraketer. I första hand blev hon både skrämd och störd av ett evinnerligt smällande nära bostaden på Mariegatan.
– Det började vid 18.00-tiden med spridda utbrott, berättar hon. Värst var det mellan klockan 23.00 och 24.00. Efter klockan ett på natten började det låta som en giftig orm väste strax under stenfoten vid mitt sovrumsfönster. BOM! Hela huset skakade. En väns tamfåglar ropade högt av skräck.

Stressade
På natten ringde Christina Hedman-Jaakkola polisen för att höra hur länge pangandet skulle få hålla på. ”De brukar skjuta till klockan 06.00 på morgonen”, löd svaret. Och enligt henne ska polisen avbrutit samtalet med att säga att ”Vi har viktigare saker att sköta!”.
Enligt kommissarie Nina Rasmus vid Ålands polisdistrikt har det inte inkommit några fler klagomål mot raketanvändningen under nyåret.
Enligt reglerna, som är desamma som i riket, får man avfyra raketer från klockan 18.00 till 06.00 på nyårsdagen. Lagen är från 2005.
– Det är tur att det bara gäller en natt om året, säger Nina Rasmus.
För ett par år sedan protesterade också Ålands djurskyddsförening mot det myckna pangandet. Både hundar och katter blev stressade.

Metallgifter
Enligt Mariehamn stads ordningsstadga är det förbjudet att skjuta raketer i centrum, inom ett område som begränsas av Styrmansgatan, Östra utfarten, Storagatan och Ålandsvägen.
Christina Hedman-Jaakkola har fler invändningar.
– Om man nu inte bryr sig om att gamla personer störs så kan man åtminstone tänka på alla metallgifter som spys ut i naturen, manar hon. Är det verkligen så viktigt att raketförsäljarna och tillverkarna förtjänar bra så att både människor och djur ska skrämmas och miljön förstöras?

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax