DELA

Prostatacancerproblem kan övervinnas

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen på Åland, vanligare än bröstcancer bland kvinnor.
Inkontinens och impotens är vanliga biverkningar. Men det går att komma igen efter en operation, konstaterar den åländske urologen Benny Holmström.
Kökarbördige Benny Holmström doktorerar nu vid Umeå universitet, där han vikarierar som överläkare.
En urolog är specialiserad på urinvägarna och mannens könsorgan. Benny Holmströms avhandling om diagnostik och behandling av lokaliserad prostatacancer blir klar i vår.
Han anlitas också av Medimar i Mariehamn. Hit kommer bland annat åländska män som fått, eller misstänker att de fått, prostatacancer. Det är numera den vanligaste cancerformen på Åland. År 2008 registrerades 33 prostatacancerfall i landskapet, jämfört med 23 bröstcancerfall som är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor.
Förändringar i prostatakörteln är ofta godartade men kan leda till pinkproblem. I sådana fall kan det räcka med besök hos hälsocentralen och tablettbehandling för den som drabbats.
Men om ett blodprov visar förhöjda PSA-värden kan det vara prostatacancer. Genomsnittsåldern hos de som drabbas av det är strax under 70 år men cancern kan uppstå redan i 40-årsåldern.


Biverkningarna
Biverkningarna kan vara inkontinens – att patienten får svårt att hålla tätt – och impotens.
– Nerverna som styr erektionen går tätt mot prostatakörteln. Kirurgen försöker spara dem om det är tekniskt möjligt.
Men det går inte alltid.
Patienten kan antingen genomgå en strålbehandling eller en operation där prostatan avlägsnas. Det kirurgiska ingreppet görs genom en öppen operation eller med titthålsteknik som även kan göras robotassisterat.
– Jag kan inte säga vilken metod som är bäst. Min uppfattning är att vem som opererar är viktigare än metoden.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom