DELA

Promillegränsen splittrar regeringspartierna

LAGTINGET. Det blir inte enighet i lagtinget om en sänkning av den lägsta promillegränsen, inte ens bland regeringspartierna. Det gjorde debatten om landskapsregeringens handlingsprogram för riskbruk och missbruk klart för alla.
Men landskapsregeringen vill ha sex nyktra zoner i samhället, där trafiken är en.
Känslosam och stundtals aggressiv blev debatten om landskapsregeringens handlingsplan mot riskbruk och missbruk i lagtinget i går.
– Hur många av oss känner inte någon som drabbats av alkoholens skadeverkningar, sade socialminister Carina Aaltonen (S) inledningsvis.
Nya Åland har redan berättat om handlingsprogrammet där man bland annat vill sänka promillegränsen för grovt rattfylleri från 1,0 till 0,8 promille och den nedre gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille. Intervallet 0,2–0,5 promille alkohol i blodet bestraffas som rattfylleriförseelse.
– Vi lever i ett samhälle där alkoholkulturen är stark. Vi vill införa sex nyktra zoner, sade Aaltonen.
De nyktra zonerna är under graviditeten, bland barn och ungdomar, inom skolan, i arbetslivet, inom idrotten och i trafiken.
– Det viktiga är att vi kan ändra attityderna till alkohol och droger.


Tror inte på sänkning
Petri Carlsson (MSÅ) tror inte att en sänkning från 0,2 till 0,5 promille har någon betydelse för trafiksäkerheten. Däremot kan det ha negativa konsekvenser.
– En sådan symbolisk sänkning för sjötrafiken i Sverige drabbade restaurangbranschen i Stockholms skärgård hårt.
– Vad är detta? Det stod redan i regeringsprogrammet om sänkta promillegränser och nu ska vi diskutera det igen. Jag gillar inte att diskutera utifrån en massa tyckande. Om ni vill ha sänkt promillegräns så lägg fram ett lagförslag, sade Mats Perämaa (Lib).
– Lagtinget ska få ta ställning, lovade minister Aaltonen.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds