DELA

Professor: Vraköl kan ge nya mediciner

Det 200 år gamla åländska vrakölet kan gömma på hittills okända hemligheter som enzymer och proteiner som inte längre finns.
Därför får landskapsregeringen rådet att försöka söka patent innan ölrättigheterna säljs.
I går presenterade forskningscentralen VTT i Esbo resultatet av de analyser som hittills gjorts av vrakölets jästceller. Levande celler fanns, och nu ska jästkulturen odlas för att man bland annat ska få fram om vrakölet gjordes på korn eller vete.
Förhoppningarna sades vara goda för att få reda på hur öljästen är sammansatt och jästcellernas DNA ska nu analyseras.
Under presentationen där företrädare för Åland deltog kom det fram att landskapsregeringen funderar på att sälja ölrättigheterna till högstbjudande. Bland andra intresserade har till exempel stora nordamerikanska ölbryggerier hört av sig.


Hemligt innehåll?
Men vrakölet är mera än bara öl, kan det visa sig. Ett amerikanskt universitet har redan varit i kontakt med landskapsregeringen och visat intresse för öljästens betydelse för medicinska ändamål – något som får Raimo Tuominen, professor i farmaci vid Helsingfors universitet, att reagera.
Så här säger han till Nya Åland:
– De 200 år gamla jästcellerna kan visa sig innehålla gammalt biologiskt bakgrundsmaterial till enzymer och proteiner som inte finns längre. Materialet kan på längre sikt ge upphov till nya mediciner, till exempel nya antibiotikasorter, eller nya diagnostiska metoder, säger han.
Hans råd är därför att landskapsregeringen genast tar kontakt med ”en patentbyrå av världsklass” som kan hjälpa till med att undersöka möjligheterna att söka patent på jästcellmaterialet innan rättigheterna till ölet säljs.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre