DELA

Producentpriser i fokus på Vårdö

Producentpriserna stod högst på agendan på Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds möte på Åland.
Förbundet hoppas att förändrad konkurrenslagstiftning ska ge bönderna mer pengar för sina produkter.
– Någon rättvisa ska det vara i priser, sammanfattade Martin Westerberg från Närpes den allmänna stämningen på Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds (SLC) styrelsemöte på Vårdö.

Pressar priserna
Varje år ökar kostnaderna men producentpriserna stiger inte. För grönsaks- och potatisodlare kan det innebära att man inte har råd att skörda utan lämnar maten i marken. Även producenterna av kött och spannmål är drabbade.
– Finland har två stora centralaffärer som styr producentpriserna, säger SLC:s ordförande Holger Falck.
– EU-kommissionen har flera gånger påpekat att det är snedvriden konkurrens i Finland. Vi ska inrikta oss på konkurrenslagstiftningen för att få till en förändring, säger han.

Vindkraft viktigt
Med sina 6 000 medlemsgårdar representerar SLC 80 procent av gårdarna i Svenskfinland. Förbundet har medlemmar i Åboland, Österbotten, svenska Nyland och på Åland och varje år träffas styrelsen på en ny plats, i år på Vårdö.
Förutom det mer akuta problemet med producentpriserna har styrelsen hunnit besöka Håkan Grunérs grönsaksodling samt Lundells växthus och diskutera framtida utmaningar för jordbruket.
– Vindkraften är en viktig fråga för oss och vi måste jobba för fullt för att få ut så mycket som möjligt till våra medlemsgårdar. Ägaren till marken och även den avgränsande marken ska få ett gott arrende, säger Holger Falck.
– För Ålands del är det viktigt att kunna ta del av inmatningstariffen. Nu har regeringen skrivit att vindkraft ska göras på de ställen där det blåser bäst, och det är ju på Åland, konstaterar han.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni