DELA

Priskriget fortsätter på Åland

Trots att bensinpriserna legat ovanligt nära varandra vid de åländska mackarna på senare tid, fortsätter priskriget.
Det var hösten 2005 som Shell inledde priskriget på Åland. Sedan dess har ålänningarna kunnat glädjas över att bensinen här har varit bland den billigaste i landet.
Den senaste tiden har de olika mackarna dock hållit en rätt så jämn prisnivå.
Innebär det här att priskriget är slut på Åland nu?
– Nej, det är det inte, säger Oli Vesamo på Shell i Helsingfors.
Vesamo menar att priserna på Åland fortfarande är billiga i jämförelse med andra ställen i Finland.
– Senast igår var priserna på Åland billigare än i till exempel Helsingfors. Att mackarna håller samma priser ett par dagar är inget ovanligt, säger han.
Så ni fortsätter pressa priserna?
– Inte skulle jag säga att vi pressar priserna. Vi sänker priserna för att vara konkurrenskraftiga, sen är det ju upp till de andra om de följer efter.
Vesamo förnekar att Shell skulle ha startat priskriget i ett försök att ta åt sig marknadsandelar.
– Vi vill bara stå oss bra i konkurrensen på Åland, säger han.
Billigast bensin i landet fick man på onsdagen i Mäntsälä. Där kunde man på St 1 köpa en liter 95-oktanig bensin för 1,199 euro. Dyrast i landet var bensinen i Björneborg. Där fick man betala 1,384 euro för en liter 95:an på Futura.
Åland ligger prismässigt ungefär mittemellan de här priserna. På onsdagen var en liter 95 oktanig bensin billigast på Shell där den kostade 1,259. Medelpriset för den åländska bensinen låg då på 1,285. Redan på torsdagen hade Shell höjt sitt pris till 1,284 och TB och Esso följde efter. Hela landets bensinpriser finns samlade på hemsidan www.polttoaine.net.

MALIN LUNDBERG