DELA

Priset var det rätta, säger ÅTTs styrelseordförande

Efter veckor av rykten och några dagars intensiva spekulationer blev det klart på tisdagen. Tidningen Ålands styrelseordförande sålde sina aktier i bolaget till Wiklöf & Lundqvist.
Klockan 13.18 på tisdagen kom pressmeddelandet. Anders Wiklöf och Ben Lundqvist hade köpt cirka 25 procent av aktierna i Ålands tidningstryckeri av Baltic Trading ab med flera.
Johan Eklund i Baltic Trading är samtidigt styrelseordförande i ÅTT. Enligt pressmeddelandet sitter han kvar tillsvidare.
Har du öppnat champagnen?
– Nej, varför det?
Om du möjligen har gjort en bra affär?
Jodå, Eklund tycker att det var en bra affär. Men firar gör han med sen lunch som består av rester från söndagsmiddagen, som han sköljer ner med mjölk.
Ryktet om affären har pågått i ett par veckor nu. Nya Åland skrev den 19 oktober att något var på gång. Men sedan tog det tid innan allt var klart.
Vad var det som hakade upp sig?
– Det var ingenting som hakade upp sig. Men det är pappersarbete som skall skötas. Och man kan inte gå ut och säga något förrän allt är klart.
Varför inte?
– Tänk om det inte blir något av affären. Då står man där.

Ägget eller hönan?
Det sägs att ÅTT-aktierna har varit till salu länge, för rätt pris. Men på frågan vem som var den aktiva parten, säljaren eller köparen, säger Johan Eklund att Baltic Trading inte har bjudit ut aktierna. Men till rätt pris är det mesta till salu.
I tidningen Åland har man tidigare nämnt 110 euro.Det vill Eklund inte kommentera, men man förstår att priset inte var lågt.
– Det är ett bra bolag, säger han om ÅTT.
Varför sålde du då?
– För att priset var bra.

Vill vara likvid
Eklund och hans kompanjon Kenneth Eriksson har på relativt kort tid sålt sina aktier i först Lillgaard, sedan Ålandsbanken och nu ÅTT. En rätt naturlig fråga är om de har något på gång, en ny investering som kräver pengar.
– Det är bättre att vara likvid än illikvid, säger Eklund och upprepar att de har sålt för att de fått jättebra betalt.
Och i ÅTT-fallet säger han att det känns bra med köparna.
– Jag tror inte de gör några dumma saker.

Mer samarbete?
I och med affären nu sitter Anders Wiklöf på rätt stora poster i såväl Nya Åland som tidningen Åland.
Till Nya Åland nämnde han i gårdagens tidning att det kunde bli aktuellt att diskutera ett samägt distributionsbolag. Eklund, som tillsvidare sitter kvar som styrelseordförande, är också inne på samarbete.
– Konkurrensen (två tidningar) tror jag finns kvar. Men åtminstone från vår sida har vi alltid haft intresse att få till stånd samarbete, till exempel på tryckerisidan.
Och han håller med Wiklöf om att distributionen i dag är dyr. Den var orsaken till att tidningen gick över från kvälls- till morgonutgivning. Men han tror inte det går att gå tillbaka till kvällsutgivning även om distributionen skulle kunna skötas billigare än i dag.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax