DELA

Preventivrådgivning – nu för alla

Nu öppnar p-rådgivning också för männen.
Tidigare har studerandevården för Ålands gymnasium och högskolor bara haft preventivmedelsrådgivning för kvinnor.
Studerandevården för Ålands gymnasium och högskolor har börjat med preventivrådgivning även för män. Enligt dem har behovet och efterfrågan efter detta växt på senare år, vilket man självklart är glada för.
– Vi tycker det är roligt att fler vågar och vill fråga, säger rådgivaren Johanna Vironen. Även tidigare har det hänt att killar har kommit in, ofta tillsammans med sin tjej, och många har ringt om de har haft frågor eller varit oroliga. Hittills har det inte kommit så många killar till den nya mottagningen, men det är för att vi kan svara på de flesta frågorna eller ge folk remisser just över telefon. Många vänder sig också till skolhälsovårdarna, som är här varje dag.
Johanna Vironen är på plats varje måndag. I vanliga fall är hon på sjukhuset, dit man också kan komma, men tanken är att tröskeln ska vara lägre till att gå till studerandevården.
– Det är ju trots allt ett lite känsligt ämne och det kan anses pinsamt att gå och kolla sig för sjukdomar eller prata preventivmedel, så vi försöker sköta allt så diskret som möjligt för att ungdomarna ska våga gå hit. Jag tror det är lättare när det ligger utanför skolbyggnaden.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström (praktikant)