DELA

Posten Åland siktar mot Europa

Posten Åland utökar sitt stall av e-handelskunder till norra Europa.
I dagsläget har posten ett tiotal kunder från fem europeiska länder. Nu tänker man sig att näthandeln ska skapa 50 nya arbetsplatser på posten inom de kommande tre åren.
– Det är otroligt roligt att ha en gren inom posten som växer. Eftersom vi nu kommer att nå drygt 25 miljoner konsumenter är det här otroligt stort för ett litet företag som Posten Åland, säger Henrik Lundberg, vd för Posten Åland.
Posten Åland satsar hårt på näthandelsmarknaden. I 15 år har posten skött paketeringen och leveransen av varor för e-handelskunder, men nu ska posten sköta tredjeplatslogistiken för näthandelskunder i norra Europa.
I maj rapporterade Nyan om postens planer att söka sig söderut och nu har posten, enligt Lundberg, ett tiotal kunder från Frankrike, Belgien, Holland, England och Tyskland som säljer och distribuerar e-handelsvaror i Nordeuropa.
Varorna som kommer att gå från postens packhyllor når inte ålänningar, men den ökade volymen ska skapa jobb för ålänningar.
– Redan 2015 skapas det ungefär tio nya arbetsplatser, men inom tre fyra år är det fråga om 30 till 50 arbetsplatser säger Lundberg.
Enligt Lundberg kräver varje ny kund på kontinenten ett antal kvadratmeter med packningshyllor här på Åland.
Därför har Posten Åland planerat en tillbyggnad på terminalen i Sviby på cirka 6 400 kvadrat.
– Det är en satsning på omkring 10 miljoner euro.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist