DELA

Politisk reporter anställs av landskapet

Journalisten Björn Häggblom ska under det kommande året jobba med att förbättra landskapsregeringens information och kontakter.
Fokus ligger både på den åländska allmänheten och på nationellt plan.
– Lagtinget har flera gånger efterlyst en tjänst som den här. Vi väljer nu att göra det i projektform. Björn kommer både att jobba med intern och extern kommunikation och information, säger förvaltningschef Arne Selander, som kallat till ett pressmöte om den nya projekttjänsten som förvaltningsassistent.


Ej omorganisation
Konkret kommer Björn Häggblom bland annat att jobba med kvalitetshöjning av landskapets information ut i samhället. Några omorganiseringar kommer dock inte att göras, själva informationsansvaret ska fortsättningsvis ligga på de cirka hundra tjänstemän som bereder, och i vissa fall fattar beslut i, ärenden inom sina respektive områden.
– Vi tjänstemän har en förmåga att utrycka oss rätt byråkratiskt och invecklat, nu kan vi få hjälp med det, säger Arne Selander.
Meningen är även att förvaltningsassistenten ska jobba med olika externa frågor, främst på nationell nivå, och till exempel fungera som en extra kommunikationslänk med olika myndigheter i Helsingfors.
– Bland annat inom spel- och lotteriområdet kommer det att krävas mycket under kommande året, säger Arne Selander, som dock betonar att det inte handlar om någon politisk tjänst, även om Björn Häggblom i vissa fall jobbar i nära samarbete med både ministrar och lantråd.


Handplockades
Björn Häggblom, som är pol.mag från Åbo akademi med inriktning på politisk kommunikation, flyttade till Åland för att jobba som korrespondent för Yles svenska nyheter. De senaste åren har han varit politisk reporter vid Ålands radio.
Den nya tjänsten annonserades inte ut, utan Häggblom handplockades för uppdraget av Arne Selander, som dock säger att han nog även kontaktat någon kandidat. Förfarandet följer åländsk lagstiftning, det har kollats upp av landskapets avtalsexperter.
Björn Häggblom berättar att han blev väldigt överraskad när han kontaktades angående tjänsten.
– Det känns som en spännande utmaning. Jag har ju jobbat drygt tio år i journalistbranschen, så när jag fick den här chansen att prova på något nytt så tog jag den, säger han.


Sade upp sig
Häggblom beviljades inte tjänstledigt för sin projektanställning, så han har sagt upp sig från Ålands radio. Den nya projekttjänsten börjar första november, så under sina sista arbetsdagar som radioreporter jobbar Björn Häggblom inte med politiska nyheter. Han kommer även att sluta sitt uppdrag som ordförande för fackföreningen Ålands journalister.
Hur känns det att så att säga ”byta sida, från att vara den som frågar och ifrågasätter till att bli den som svarar och försvarar?
– En fördel är ju att jag vet hur det fungerar och känner till medias önskemål. Jag vill ju hjälpa till så att samarbetet mellan media och landskapsregeringen kan fungera ännu bättre.
Vad tror du framtiden? Kan du komma tillbaka till journalistyrket igen efter en tjänst i Självstyrelsegården?
– Jag vill ju betona att det här är en helt opolitiskt tjänst. Gällande framtiden är jag en sådan som inte vill stänga några dörrar, men nu känns det här rätt, säger Björn Häggblom.
Vad skulle du själv ha ställt för fråga om du var på dagens pressinfo?
– Då skulle jag ha frågat varför den här tjänsten behövs. Och svaret är väl att det finns behov av att jobba med information. Det är ju en sak att beslut fattas, men sedan är det ju också viktigt att folk får veta om det på ett klart och tydligt sätt.


Lön 4.200 euro
Förvaltningsassistentjänsten är en projektanställning som i första hand är tänkt för ett år. En eventuellt fortsättning kan vara möjligt. Lönen är 4.200 euro per månad.
Den relativt höga lönen beror enligt Arne Selander på flera olika saker. Bland annat är semestervillkoren sämre på grund av att tjänsten är tillfällig, vilket kompenseras med högre lön.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: JONAS EDSVIK