DELA

Politiker vill se över pengar till privatskolor

Flera politiker i lagtinget vill ha tydligare regler för hur finansieringen för privatskolor och hemundervisning ska se ut i framtiden.
50 000 euro. Så mycket pengar vill landskapsregeringen satsa för att rädda vårterminen på Waldorfskolan. Föreningen som driver skolan har haft stora ekonomiska svårigheter och om skolan inte hade fått hjälp med finansiering fanns det en risk för att skolan hade tvingats lägga ner.
Beslutet om att understöda skolan höll de flesta lagtingsledamöter med om. Men hur den ekonomiska finansieringen till privatskolor generellt sett ska se ut på längre var ledamöterna desto mer oense om då frågan debatterades i lagtinget i går.
– Vill man sätta sina barn i en privatskola måste man vara beredd att betala extra för det. Landskapets pengar borde gå till den gemensamma välfärden och våra egna skolor, sade Igge Holmberg (S).
– Jag har aldrig varit en vän av privata skolor av det skälet att jag tycker den allmänna grundskolan fungerar bra och ger alla likadana chanser. Men alla passar inte in i den allmänna grundskolan och därför är det klokt att ha olika alternativ, sade finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C)
Liberalernas Mats Perämaa ville ge ris åt utbildningsminister Johan Ehn (MSÅ) för att han inte tagit fram klara och tydliga regler för hur finansieringen för privatskolor ska se ut trots att landskapsregeringen lovat göra det för flera år sedan.
– Situationen borde ha varit löst för länge sen. Det är bekymmersamt att lagtinget måste ta till extraordinär finansiering, sade Perämaa.
Ehn höll inte med. Enligt honom finns det ett tydligt regelverk även om det inte är speciellt motiverande.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström