DELA

Polisutredning om Skarven dröjer

Centralkriminalpolisens utredning av turerna kring landskapsfärjan Skarven kommer inte att bli klar på länge än.
Utredningen som görs utgående från revisionsrapporten har legat på CKP:s bord sedan i våras och har inte hög prioritet.
– De personer som ska förhöras är inte så hemskt kriminella så vi har inte bråttom. De har heller inte gjort sig illa eller är farliga. Vi tar det när vi hinner, säger kriminalöverkommisarie Teijo Ristola.


Brott?
Skarvens budget överskreds med 700.000 euro, och 900.000 i kostnader bokfördes på fel konto. Det framgick av den revisionsrapport som blev klar på vårvintern och först hemligstämplades eftersom den lämnats till polisen och ansågs som utredningsmaterial.
– Jag vill ta reda på om ett brott har begåtts, sade förvaltningschef Arne Selander, som motivering till att han fört rapporten vidare till polisen.
Det var alltså inte landskapsregeringen som tog beslutet om det skulle bli en polisanmälan.
– Regelverket är tydligt, en revisorsrapport ska hanteras av förvaltningen och förvaltningschefen, sade lantrådet Viveka Eriksson (Lib).
Hemligstämpeln av rapporten lyftes snabbt sedan både både landskapsregeringen och enhetschef Björn Andersson vädjat till CKP-kommissarien Ristola att snabbt kolla om det fanns något hinder för offentlighet.


Annan anmälan
Den tidigare projektledaren för Skarven, Göran Holmberg, polisanmälde i samma veva Arne Selander för ärekränkning. Orsaken var att Selander satte hänglås på dörren till Holmbergs arbetsrum och beslagtog hans dator.
Den polisanmälan kan dock Teijo Ristola inte uttala sig om eftersom det rör enskilda personer.

Tanja Lönnqvist