DELA

Polissamarbete ledde fram till gripandet

Det dramatiska gripandet utanför TipsEttan i går kväll, kunde genomföras tack vare ett samarbete mellan den åländska polisen, svensk polis och Centralkriminalpolisen i riket.
– Jag kan bekräfta att vi har jobbat länge med det här, säger polismästare Teijo Ristola.

Under söndagskvällen grep ett antal poliser iklädda skottsäkra västar och med dragna vapen flera personer i samband med ett inbrottsförsök vid TipsEttan i centrala Mariehamn, misstänkta för stöld. Åtminstone en person greps också i korsningen av Nygatan och Ålandsvägen. Ett ögonvittne som Nya Åland har talat med har beskrivit ingripandet som att det ”var som på film”.
I ett pressmeddelande skriver polisen att gripandet gick kontrollerat till, även om de misstänkta gärningsmännen hade börjat springa från platsen.
Enligt uppgift till Nya Åland ska polisen under en längre tid ha arbetat med att sätta fast de nu gripna personerna, och polismästare Teijo Ristola bekräftar uppgifterna.
– Vi har haf grova stölder under flera somrar i rad. Därför har vi haft vissa samarbeten med svensk polis och Centralkriminalpolisen har också hjälpt till, säger Ristola som för tillfället befinner sig på semester och därför inte kan uttala sig närmare om fallet.
Flera vittnen hörde av sig till Nyan efter att ha sett gripandet. Ett vittne berättar för Nyan att en piketbuss blockerade Ålandsvägen med blåljusen på och att en polis i full insatsstyrkemundering sprang ut från Sittkoff strax före det.
– Jag har aldrig sett en polis gå runt klädd så där här på Åland. Det såg ut att vara något allvarligt, säger vittnet.
Polisen har inlett en utredning av händelsen och ärendet rubriceras som stöld.

Samtliga personer på bilden är polistjänstemän.

Vet du mer eller har bilder? Ring Nyan 528 442 eller melja redaktion@nyan.ax

Minna Wallén-Widung

minna.wallen@nyan.ax

Carin Karlsson