DELA

Polismästare: Inget märkvärdigt ärende

– Det förekommer inget krig på Åland. Det här handlar om en helt vanlig förundersökning i ett vanligt ärende som sköts av den lokala polisen, säger polismästare Teijo Ristola.
I gårdagens Nya Åland anklagar juristen Marcus Måtar polismästare Teijo Ristola att, som väntjänst mellan före detta kolleger inom centralkriminalpolisen, agera för att få bort honom från människohandelsfallet.
Ristola har inlett en förundersökning mot Måtar för misstänkt penningtvätt i samband med att han hjälpt några av de anställda hos de misstänkta krögarna att flyga till sitt hemland. Därmed petades Måtar som juridiskt ombud för krögaren och istället har tingsrätten godkänt hans kollega vid Cityjuristerna, Bert Häggblom, till mannens försvarare.
– Att vi misstänker penningtvättsbrott har ingenting med den andra utredningen att göra. Jag känner inte alls till den misstänkte, har aldrig träffat honom eller haft något med honom att göra tidigare.
Teijo Ristola vill inte diskutera det enskilda fallet desto mer utan hänvisar till att förundersökningar är sekretessbelagda för att skydda den misstänkta. Men han vill förklara hur ärenden utreds inom polisen.
– Det är ett missförstånd att en förundersökning måste vara förankrad hos åklagare. Det är alltid polisen som bedömer om en förundersökning ska inledas, till det behövs inte jurister.
Det räcker med 10-20 procents misstanke om brott för att polisen ska kunna inleda en förundersökning. När förundersökningen är gjord prövas den av lokal åklagare som beslutar om åtal ska väckas. För att väcka åtal måste misstanken om brott vara minst 50 procent.
– Om den lokala åklagaren inte väcker åtal kan man ännu pröva fallet hos riksåklagaren.

Inget märkvärdigt
Att han själv som polismästare valt att agera förundersökningsledare i penningtvättärendet förklarar han med att polisen står inför sommarsäsongen och han vill skydda de övriga förundersökningsledarna på stationen.
– Det här är inget märkvärdigt ärende, det handlar inte om liv och hälsa. De andra förundersökningsledarna ska kunna tjäna de åländska medborgarna med mycket viktigare ärenden.
En annan orsak är att han blev ”lite varnad” för att den åtgärd Måtar gjorde kunde ske. Vem som varnat honom vill han dock inte avslöja.
Han säger att det inte alls är konstigt att den lokala polisen utreder ärendet om misstänkt penningtvätt eftersom det inte har något med utredningen om människohandel att göra.
– Centralkriminalpolisen arbetar med internationella brott, och när det handlar om nya fenomen som människohandel fortfarande är här i Finland. Penningtvätt är en helt vanlig typ av brott, som inte har någon målsägande.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist