DELA

Polisens sista-minuten-nyårstips

Polisen ber allmänheten att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder vid avfyrning av raketer och uppmanar alla att komma i tid till fyrverkerishowen i Miramarparken ikväll, parkera en bit bort, lämna alkoholen hemma och akta sig för halkan.
– Bär reflex och gå försiktigt, skriver de i ett pressutskick.
Dessa är polisens förhållningsregler och tips inför nyårsfirandet:
– Iaktta begränsningarna för fyrverkeritider. Fyrverkeripjäser får avfyras från och med klockan 18.00 på nyårsafton till klockan 02.00 på nyårsdagen. Övriga tider kräver skilt tillstånd av brand eller polismyndigheter.
– Fyrverkeripjäser får endast användas av myndiga, nyktra personer och man skall använda skyddsglasögon.
– När du väljer användningsplats, tänk på att fyrverkeri inte får orsaka fara för människor eller riskerar att förorsaka skada på byggnader, fordon eller annan egendom. Fyrverkeri får inte heller orsaka oskäligt störande till exempel för personer som är känsliga för oljud- inte heller för hus eller sällskapsdjur.
– Kom också ihåg att ta hand om förpackningen och förbrukade produkter.
– Uppmärksamma också att det är helt förbjudet att använda olagliga fyrverkeripjäser och samma gäller avfyrning av nödraketer i nöjessyfte.
-Polisen kan ge böter för felaktig hantering eller olagligt innehav. Polisen kan också omhänderta fyrverkeripjäser av en som är kraftigt berusad, minderårig eller annars inte i skick att inneha fyrverkeripjäser.
– Enligt ordningslagen för Åland är alkoholförtäring på allmän plats inom tätort förbjudet. Detta gäller även vuxna.
– Vid 12-slaget bjuder staden på fyrverkeri. Detta föranleder lite trafikändringar längs gatorna runt Miramarparken. Kom i tid och kommer ni med bil så lämna bilen en bit ifrån. Bär reflex och gå försiktig. Det är halt på gator och trottoarer.
– Polisen kommer under patrullering att övervaka bland annat fyrverkerianvändning och genomföra ett antal alkoholkontroller runt om på Åland. (hh)