DELA

Polisen stoppade avloppsarbete i Eckerö

Polisen fick igår rycka ut och stoppa arbetet med en avloppspump i Eckerö Böle.
Markägaren och Eckerö kommun har en segdragen tvist om ett marklov.
Markägaren Sune Mattsson, som driver Gästgård Christiansund, anser att kommunen har uppfört en avloppspump på hans mark utan tillstånd. Förra sommaren var stanken från pumpen hemsk och han anser att kommunen inte har gjort något för att få bukt med lukten.
– De har placerat den 15 meter från vår närmaste uteplats. Hur kan man göra så här mot en turistförläggning när man profilerar sig som en turistkommun?

Arbetet med ny pump fryst
Konflikten har efter många diskussioner lett till att kommunstyrelsen har beslutat att en ny avloppspump ska installeras på andra sidan vägen och att den gamla ska tas ur bruk när det är gjort. Igår skulle grävare arbeta med kopplingen av pumpen.
Men Mattsson ville inte att grävmaskinerna kom in på hans mark och larmade polisen som beslutade att frysa arbetet på hans sida av vägen tills parterna har kommit överens om en lösning. Det Mattsson motsätter sig är att kommunen skulle ta bort pumpen på hans mark mitt under högsäsong. Han säger att han har kommit överens med kommunen om att det ska ske först i höst.
Kommundirektör Kennet Lundström menar dock att pumpen inte alls ska flyttas utan att det arbete som utfördes igår gäller kopplingen av den nya pumpen.
– Inte ska den flyttas. Men grävningarna måste göras för att den nya ska fungera. Sedan kan han koppla in sig i den nya pumpen, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén