DELA

Polisen manar till försiktighet på nätet

Polisen uppmanar allmänheten att vara restriktiv med vad man skriver och lägger upp på internet. De senaste åren har antalet anmälningar om ärekränkning på nätet ökat.
Ärekränkningar och olaga hot på sociala medier anmäls allt oftare till polisen. Därför vill nu överkonstapel Christoffer Ahlfors påminna allmänheten om att det inte finns en enda internetsida eller -forum som är säker till hundra procent.
– Det finns alltid en risk att det som skrivs eller läggs ut kan hamna i fel händer. I princip kan vem som helst var som helst i världen komma åt informationen, skriver han på polisens hemsida.
Folk uppmanas att tänka över vad de publicerar på sociala medier och föräldrar bör kontrollera vad barn göra på internet.
– Det är väldigt enkelt att vara anonym på internet och skriva kränkande saker om andra, som sedan kan ses av vem som helst var som helst i världen.

Begränsade möjligheter
Polisen har väldigt begränsade möjligheter att ta bort information som läggs ut. De sociala mediernas servrar finns i allmänhet utanför Finlands gränser, vilket minskar möjligheterna för polisen att få ut informationen. Däremot ger lagen polisen rätt att få ut IP-adresser inom landets gränser, vilka sedan kan spåras till en specifik abonnent.
Ahlfors skriver att man naturligtvis kan anmäla en kränkning till polisen, men att det bästa man kan göra är att vända sig till den som administrerar sidan. Anmäler man till polisen är det bra att skriva ut den information man anser vara kränkande och lämna till polisen.

Minna Wallén