DELA

Polisen förhörde gränsbevakare om olycksbilen

En man i 30-årsåldern omkom i en bilolycka vid Lemlandsvägen under natten mellan fredag och lördag. Det står nu klart att en gränsbevakningsbil följde efter olycksbilen bara en kort stund innan kraschen.
– Men jag vill betona att det inte finns något som tyder på stress eller jakt, säger Anders Mattsson vid polisen.
Enligt uppgift till Nya Åland under helgen, ska olycksbilen ha varit förföljd av polis längs Österleden i Mariehamn innan olyckan inträffade. Förundersökningsledare Anders Mattsson vid polisen säger att uppgifterna delvis stämmer.

Så här förklarar han händelseförloppet efter att ha hållit förhör med berörda tjänstemän: Under natten genomfördes en så kallad ptg-kontroll, där polis, tull och gränsbevakning samarbetar. I samband med den observerade en av gränsbevakningens bilar en bil som körde mot rött ljus i korsningen av Ålandsvägen och Storagatan och beslöt sig för att följa efter längs Österleden.
– Men då har bilen redan kommit så långt att den tar av i den så kallade smitfilen i rondellen ut mot Lemland. Gränsbevakningen är då cirka 300 meter efter. Redan vid Askuddsvägen tappar man bort bilen.
Olyckan inträffade strax efter klockan ett på natten mot lördag, några hundra meter från Västerkalmare vägskäl i Jomala. Bilen färdades österut mot Lemland och körde av vägen till vänster.
Polisen misstänker att bilen efter avkörningen slagit i en infart, voltat och slutligen landat på en åker. På vägen fanns bromsmärken på en sträcka av 130 meter.
Föraren, som var hemmahörande på Åland och strax under 30 år gammal, hittades av räddningspersonal utanför bilen. Han fördes till sjukhus, men konstaterades död vid ankomst till akuten.
Med i bilen fanns också en manlig passagerare. Han klarade sig ur olyckan med lindriga skador.
Under helgen genomförde polisen flera platsundersökningar och förhör. Anders Mattsson säger att polisen fortsättningsvis är intresserad av att få in vittnesuppgifter från natten, både från Östra utfarten och Lemlandsvägen men även från korsningen av Ålandsvägen och Storagatan.

Minna Wallén