DELA

Polischefen omplaceras under utredningstiden

Polischefen i Gävle, sambo till den man som betecknas som huvudperson i knarksmugglingshärvan till Åland, omplacerades i går.
Hon får andra arbetsuppgifter under den tid utredningen pågår.
Det var i början av december som de misstänkta knarksmugglarna togs på bar gärning av polisen på Åland. Två män kom med färjan från Sverige med narkotikan – hasch och amfetamin – som lades i en gömma i skogen nära Berghamn i Eckerö. En stund senare hämtades narkotikan av två åländska män.
Två av männen häktades – en man från Sverige som misstänks vara huvudgärningsman och den ena av ålänningarna. Männen sitter fortsättningsvis häktade.

Fick beskedet i går
Det visade sig snart att den svenska mannen sedan några år tillbaka är sambo med en högt uppsatt polischef i Gävle. Husrannsakan gjordes först efter några dagar och då hittades narkotika och pengar i parets bostad och i en segelbåt. Att husrannsakan inte gjordes direkt är nu föremål för granskning i Sverige.
Polischefen har varit bortrest en längre tid och kom tillbaka till sitt jobb i går. Hon fick då beskedet att hon inte ska ingå i ledningsgruppen och inte ha någon chefsroll. Hon kommer att få andra uppgifter så länge utredningen pågår, meddelade länspolismästare Christina Forsberg enligt Gefle Dagblads nätsida.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre