DELA

Polis utreder Viking Grace-kollision

Polisen i Stockholm utreder kollisionen mellan Viking Grace och en nio meter lång taxibåt söder om Kapellskär på lördagsförmiddagen.


Taxibåten med en skeppare och två passagerare körde in i Viking Graces sida cirka 200 meter från Marö utanför Kapellskär.

Taxibåten hade väjningsplikt men det var tjock dimma på platsen vid olyckstillfället.

– Någon av skepparna har brustit i utkik. Utredningen innefattar båda två men i nuläget är ingen av dem misstänkt för brott, säger Aris Janisels, inspektör vid Sjöpolisen i Stockholm, till Expressen.se.

En anmälan om vårdslöshet i sjöträfik har gjorts av sjöpolisen. Sannolikt är det taxibåten som är ansvarig för olyckan, säger Sven-Erik Olsson,pressinformatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Dagens Nyheter.

– Uppenbarligen har båten varit i vägen för färjan. Fritidsbåtar är skyldiga att väja för fartyg som går på sin rutt.

Information från Viking Graces färdskrivare ska granskas.

Larmet gick klockan 11.10 svensk tid. Viking Grace som vände om och sände ut en räddningsbåt. En annan fritidsbåt som kom ut från Marö efter kollisionen var först framme och plockade upp de tre nödsatta, som alla hade flytväst. Taxibåten sjönk.

I räddningsinsatsen medverkade sjöräddningen, kustbevakningen och försvarets fartyg. Sjöfartsverket sände ut en räddningshelikopter. De tre personerna fördes från Marö till land och vidare till sjukhus i ambulans.

– De var litet nerkylda, mörbultade och chockade men hade inga fysiska skador, säger Sjöfartsverkets pressinformatör Daniel Lindblad till Nya Åland.

Viking Grace som var på väg från Stockholm fortsatte resan till Mariehamn och Åbo aningen försenad. Grace kom till Mariehamn cirka 14.20, tio minuter senare än den vanliga ankomsttiden. 

Var du ombord på Grace när kollisionen inträffade? Har du bilder eller uppgifter om olyckan? Kontakta Nya Åland, tel 358-457-313 4444 eller mejla redaktion@nyan.ax

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax