DELA

Plastig framgång i nya lokaler

Medicinteknikföretaget Optinova invigde i går sin nya verkstad ”Västergårds” i Godby.
Företaget går i bräschen på det åländska plastklustret och visar att tillverkningsindustri kan vara framgångsrikt på Åland.
Det var mycket framåtanda i luften när Optinova invigde sina nyrenoverade lokaler för produktutveckling i huset som en gång innehållit en korvskinnsfabrik. De gamla utrymmena har blivit för trånga för bolagets 135 anställda och nu ska de få breda ut sig i två hus. Företaget exporterar medicintekniska produkter över hela världen och är världsledande inom vissa produkter.
Näringsminister Fredrik Karlström (Ob) som annars är van vid att dela ut bidrag till företag verkade trivas bra på invigningen.
– Att man öppnar ett nytt forsknings- och tillverkningscentrum inom tillverkningsbranschen är nästan som en saga. Vi har inte riktigt förutsättningarna för det här på Åland, sa Karlström i sitt tal.
Att Optinova verkar inom en framtidsbransch blev klart i styrelseordförande Jan-Mikael Schantz tal. I Sverige ökar medellivslängden med 40 dagar varje år och medan vi blir äldre behöver vi också mer vård.
– Optinova representerar en bransch som kan få rätt stora effekter för samhällsbyggande, sa Schantz.
Vd Björn Kalm säger att Optinovas konkurrens främst består av amerikanska företag.
– Lite överdrivet kan man säga att amerikaner lovar brett och det kanske inte alltid håller. Vi försöker vara lite finska av oss, lite tråkiga och seriösa, säger Kalm.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni