DELA

Planerna på Lotsbergshotell avancerar

Planerna på ett flerstjärnigt spahotell på Lotsberget i Mariehamn framskrider med stora steg.
Hotellet har nu fått ett namn: ”The Vista Spa and Resort Hotel”.
Det har varit tyst ett tag kring hotellprojektet på Lotsberget men det betyder inte att planerna skulle ha skrinlagts. Tvärtom, de två företag som driver projektet, Colorful Hotel Development (CHD) och Veidekke, har den senaste tiden arbetat intensivt med utformningen och gestaltningen av hotellet.
– En bärande idé som projektets arkitekt, Johan Linnros på Reflex arkitekter, har haft är att alla gästrum skall få havsutsikt. Detta har nu också förverkligats, säger Jonas Bill på Veidekke.
– Förutom hotellets 150 rum, varav 8 sviter med egen terrass och vidunderlig utsikt över arkipelagen, finns ytor som kommer att vara öppna för allmänheten. Hotellet får en konferensdel, en spektakulär restaurang och en spaavdelning av internationellt sett mycket hög klass.
Namnet ”The Vista Spa and Resort Hotel” har inspirerats av utsikten. Det engelska ordet vista betyder just utsikt eller vy.

Minimala ingrepp
– Arbetet har skett i nära samarbete med Choice Hotels som bidragit med sin kunskap hur man bäst utformar hotell som blir bärkraftiga och därmed fungerande långsiktigt samt med ett spännande innehåll, säger Jonas Bill.
CHD och Veidekke har också arbetat med själva placeringen av byggnaden på berget.
– Hotellet är i dag ännu bättre anpassat till det unika läget och till platsens förutsättningar. Det är till exempel nu i sin helhet placerat i själva stenbrottsravinen vilket bland annat innebär att ingreppen i befintlig naturmark blir minimala.
Samtidigt som projektet framskrider i Sverige pågår det aktiviteter också på hemmaplan – stadsarkitektkontoret har nyligen tagit fram ett preliminärt förslag till den stadsplan för området som krävs för att projektet skall kunna förverkligas.
Läs mer och se fler bilder i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen