DELA

Parterna mjuknar – samtal pågår om strejkhotet

– Det finns möjligheter att vi kommer till en lösning, säger skeppsbefälsförbundets Bo Gyllenberg efter ett informellt möte med landskapet i går.
I dag blir det formella förhandlingar mellan parterna om strejkhotet i skärgårdstrafiken.
– Från landskapsregeringens sida koncentrerar vi oss nu på en dialog med förbunden. Vi hoppas att vi kan nå en lösning, sade finansminister Mats Perämaa (Lib) då landskapet kallade till presskonferens i går.
Han betonade att landskapet, med stöd av riksförlikningsmannen, fortfarande anser att strejken är olaglig men att man i det här skedet vill gjuta olja och inte bränsle på vågorna.
Perämaa var också tydlig med att det inte finns avsikter att plussa på den löneförhöjning på 2 procent som man redan har klubbat.


Högsta önskan
– Men det här handlar uppenbarligen inte bara om ett lönekrav på 23 procent. Vi vill nu ge förbunden möjlighet att lyfta fram det man egentligen vill diskutera, sade Perämaa.
Det första mötet var en informell diskussion i går på eftermiddagen mellan landskapet och Bo Gyllenberg från Finlands skeppsbefälsförbund. Distriktförlikningsman Ritva Sarin-Grufberg deltog.
I dag på förmiddagen inleds de formella förhandlingarna och då representeras också maskinbefälsförbundet av Leif Wikström.
Perämaa ville inte ge några kommentarer efter gårdagens diskussion men Gyllenberg är optimistisk.
– Det finns möjligheter att vi kommer till en lösning. Det är min högsta önskan, säger Bo Gyllenberg.
Enligt honom finns det grundläggande problem i avtalet mellan landskapet och skärgårdsbesättningarna som kan härledas till strejken år 1993. Då handlade konflikten om att landskapet ville spara pengar genom att minska på bemanningen ombord.
– Jag var med redan då, vi kom egentligen bara halvvägs i förhandlingarna. Det är kanske dags att hitta en slutlig lösning på en fråga som har skapat problem i 18 år nu, säger han.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

titte.tornroth@nyan.ax