DELA

Pappa arbetade på Granboda flygstation

Konstnären Lembit Sarapuu i Tallinn har förvaltat faderns glada Ålandsminnen. Estländaren och byggnadsingenjören Johannes Sarapuu var stationerad på Granboda flygstation under första världskriget.
Kjell Ekström har grävt i historien och skriver om den för Nyan.
Lembit Sarapuu är en av Estlands många intressanta konstnärer. Han arbetar i en egensinnig stil med mytologisk och naivistisk känsla. På min egen vernissage i Tallinn i juni 2008 mötte jag för första gången Lembit Sarapuu. Han berättade kort då vi hälsade att hans far hade arbetat på Granboda flygstation i Föglö under första världskriget.
Efter en snabb konversation på min knaggliga finska fick jag hans adress. Väl hemma ordnade jag genom antikvariatinnehavaren Gunnar Johanssons hjälp fram ett exemplar av boken om Granboda flygstation av Kenneth Gustavsson och skickade den till Lembit. Jag känner rätt väl till historien kring Granboda flygstation eftersom jag ledde arbetet med utställningen om densamma på Ålands museum för snart 20 år sedan.
När det var dags att hämta hem min akvarellutställning från Tallinn i augusti dök Lembit Sarapuu upp på Adamson Erik-museet. Han hade några fotografier samt sin fars lilla anteckningsbok från Granbodatiden med sig.
Lembit berättade att hans far Johannes Sarapuu studerade byggnadsteknik i Helsingfors och genom skolan fick tips om arbetet i Granboda. Han fick bland annat ansvar för löneutbetalningarna till alla de som arbetade på stationen, men var tydligen även involverad i byggprojektet. Arbetet i Granboda var välavlönat.


Åland i hjärtat
I boken om Granboda som jag sände till Lembit finns fadern omnämnd på ett ställe, där han kallas arkitekt, vilket Lembit med stolthet konstaterat.
– Far berättade mycket om Åland. Han lärde sig svenska och perioden på Åland var den mest spännande i hans liv och Åland fanns hela livet i hans hjärta, berättar sonen.
Johannes Sarapuu var född 1884 i Estland och avled 1970. Han var till yrket byggnadsingenjör och fortsatte studera efter kriget. Han flyttade tillbaka till Estland och bildade familj. Sonen Lembit föddes 1930. Under Föglötiden hade Johannes ännu inte bildat någon familj, men Lembit tror att han hade en fästmö i Föglö och troligen var det Hilda Sundblom från Prestlandet.
Hilda hade sedan tidigare en dotter, Ester född 1911 i Helsingfors. Bland de fotografier som Johannes Sarapuu efterlämnade finns två av Hildas dotter Ester, men inget av Hilda själv. Hildas namn och adress finns dock antecknade i den lilla anteckningsboken.
– Pappa var blond och vacker, så det var nog lätt för honom att charma Föglöflickorna, säger Lembit med glimten i ögat.


Oroligt Föglö
När svensk och tysk militär kom till Åland 1918 utrymdes Granboda flygstation. Enligt vad Lembit har hört sin far berätta, trodde inte de högsta officerarna att de lämnade den vackra stationen för gott, utan att de snart skulle komma tillbaka. Sista dagen då officerarna åkte fick de slutlön.
Johannes Sarapuu fick i uppdrag att ha ansvar för stationen då den tömdes. Han tog emot de främmande militärerna och visade stationen för dem då de kom till stationen. Han berättade för Lembit att de drack vin tillsammans och hade en väldigt trevlig samvaro på stationen.
Lembits far berättade även att den sista tiden på Föglö var orolig och att lokalbefolkningen var mycket rädd för de röda som bland annat skulle ha druckit väldigt mycket.
Johannes Sarapuu deporterades inte bort från Åland troligen för att han var estländare och inte ryss. Han vidareutbildade sig och blev specialist på järn och betong. Hemma i Estland hade han under sovjettiden nytta av sina svenskakunskaper. Lembit berättar att fadern ibland guidade svenska turister som förvånades över att han kunde svenska och att han lärt språket i Finland under första världskriget.
Lembit Sarapuu tillät kopiering av den lilla anteckningsboken och kopian finns nu i Ålands landskapsarkiv. Lembit har även lovat leta vidare efter ytterligare material från faderns tid på Åland.
Förhoppningsvis kommer Lembit Sarapuus konst att nästa år presenteras på en utställning i Föglö Hummersö.

Text: KJELL EKSTRÖM

redaktion@nyan.ax

Foto: LEMBIT SARAPUUS SAMLING