DELA

Pant och public service vid riksdagsbesök

Tillgång till hela Sveriges public service-utbud och ett gemensamt nordiskt pantsystem stod på den åländska önskelistan när talman Britt Lundberg (C) besökte Sveriges riksdag i förra veckan.
När Britt Lundberg tillsammans med lagtingsdirektör Susanne Eriksson och generalkonsul Ingrid Iremark först anlände till svenska riksdagen och talman Per Westerberg (M) fick de ett högtidligt mottagande.
– När vi kom i bilen vajade den åländska flaggan invid den svenska framför riksdagshuset. Sveriges riksdag flaggar alltid vid internationellt talmansbesök. Det kändes mycket fint att vi jämställdes med andra statsbesök, säger Lundberg i ett pressmeddelande.
Att Åland ska kunna se alla public service playfunktioner på internet intresserade den svenska delegationen i Nordiska rådet, som talmannen också träffade. Ett intresse finns också för en lösning på pantsystemet.
– Det finns en massa flaskor och burkar som riskerar hamna i naturen eller som man betalat pant för men inte har möjlighet att få tillbaka pengarna för. Vi behöver ett gemensamt nordiskt pantsystem för alla flaskor och burkar.
Enligt Nordiska rådets Christina Husmark Pehrsson (M) ska ett pantsystem införas och nu är det upp till de nordiska regeringarna att se till att det skapas ett system som fungerar.
Läs mer i måndagens Nya Åland!

Cecilia Lindvall