DELA

Paf nekas skänka pengar

Pafs försök att skapa goodwill genom att stöda stora hjälporganisationer i Sverige har mött oväntat motstånd.
Postkodlotteriet har nämligen ensamrätt att skänka pengar enligt ingångna avtal.
Aftonbladet berättade i går på nätet att svenska Postkodlotteriet – som ägs av privata ägare i Holland – har ingått avtal med stora hjälporganisationer som Barncancerfonden, Läkare utan gränser, Röda korset, Naturskyddsföreningen , Rädda barnen och Greenpeace om att få skänka pengar till dem. Avsikten är att Postkodlotteriet ska få goodwill genom samarbetet och på så sätt få ännu fler att delta i lotteriverksamheten.
Det som inte tidigare har framgått är att avtalen utesluter alla andra företag och organisationer som vill putsa upp sitt varumärke på motsvarande sätt. Postkodlotteriet ha ensamrätt.


Överraskning för Paf
Det här var en överraskning för Paf som nyligen tog initiativ till ett samarbete med hjälporganisationerna, berättar Pafs relationsdirektör Inger Holmström för Nya Åland.
Hon inleder med att förklara varför Paf vill samarbeta med hjälporganisationerna. Paf finns till för att generera växande intäkter till det åländska samhället, understryker hon, och för att nå det målet måste Paf agera för att bli framgångsrikt på den marknad där man verkar – bland annat i Sverige.
– Det är viktigt för våra kunder att se att en del av pengarna de spelar för går till ett gott ändamål. På så sätt kan kunderna bli fler.


”Helt stängd”
I dag går till exempel en del av pengarna för Treasure Diver, ett spel som är kopplat till det åländska champagnefyndet, till Östersjöfonden. Men för att spelarna skulle kunna välja vart pengarna går ville Paf bredda utbudet till de stora hjälporganisationerna, något som alltså inte var möjligt.
– Den svenska marknaden för mottagande av humanitära bidrag är helt stängd för sådana som oss på grund av avtalen med Postkodlotteriet vilket vi noterat med stigande förvåning under de senaste månaderna, konstaterar Inger Holmström.
Nu ska Paf tänka om och inleda samarbete med andra, mindre, organisationer i stället.
– Det finns många som gör riktigt bra saker. Vi hittar andra vägar.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre