DELA

På söndag kan du gå för ett kvinnoyrke

På söndag kl. 15 med start på Torget i Mariehamn går årets upplaga av jippot ”Gå för ett kvinnoyrke”
Då samlar Kvinnobanken på Åland in medel för att ge kvinnor i u-länderna utbildning och utkomst. Evenemanget ordnas hos oss för fjärde året i rad. Efter uppvärmning på Torget görs en vandring i Tullarns äng under vilken man njuter av samvaro och gemenskap, sägs i ett pressmeddelande.
Kvinnobanken är en politiskt och religiöst oberoende frivilligorganisation, en fond som startade år 2007. Den samlar in medel för att ge u-ländernas kvinnor utbildning, utkomst och rättigheter. Kvinnorna i u-länderna är i stor utsträckning en outnyttjad resurs. Evenemanget ”Gå för ett kvinnoyrke” fokuserar som namnet säger på att ge u-landskvinnorna yrkesutbildning. Också männen kan dra nytta av projekten.
Evenemanget går i år av stapeln på 26 orter i landet. Vid motsvarande tillfälle ifjol samlades det in 53 100 euro, vilket motsvarar 1700 yrken. I år är målsättningen 2100 yrken.
Kvinnobanken som så här långt samlat in över 6 miljoner euro har för närvarande utvecklingsprojekt i 12 länder. Kyrkans utlandshjälp administrerar arbetet. Projekten verkställs enligt principen hållbar utveckling.
– Kvinnobanken på Åland hoppas på många deltagare. Man kan komma ensam eller i grupp. Vi uppmanar folk att ta med familjen och hunden och att gärna locka andra med till evenemanget som avslutas med dragning i deltagarlotteriet, skriver arbetsgruppen för Kvinnobanken på Åland.