DELA

På Notplan trotsar simskolebarnen kylan

Sommarens simskolor är i gång, men solen och värmen gömmer sig någon annanstans. Detta hindrade dock inte Folkhälsans simskolebarn och deras ledare på Notplans simstrand i Saltvik från att doppa sig i vattnet under måndagen, simskolans första dag.
– Jag trodde att bara några barn skulle våga simma i dag, men alla följde med, säger den glatt överraskade simläraren Emma Rajalin.
Gränsen för hur kallt det får vara i vattnet för att Folkhälsans simskolor ska simma går vid 15 grader, och det är precis vad termometern visar i dag.
– Först var det iskallt, säger Edgaras Andiziulaitis, som också är simlärare.
– Men inte så farligt som jag trodde ändå, fyller Emma Rajalin i.
Ida Eriksson är lekledare på simskolan. Hon berättar att om det är för kallt i vattnet kan man också öva simning på land.
– Man kan simma torrsim och lära sig teknik. Vi lär också ut första hjälpen, och om det regnar så att vi inte kan leka ut leker vi stilla lekar under tak. Blinkmördare till exempel.
– Det finns många lekar som man kan ta in olika simsätt i trots att vi är på land. Till exempel kan man öva på att glida genom att leka Banankull, för då håller man armarna på samma sätt som när man glider i vattnet, tillägger Emma Rajalin.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Maria Snellman