DELA

Ovetande lantrådskandidat

Obunden samling är inte alls nöjd med att centern bildar regering tillsammans med liberalerna.
– Det verkar som om det viktigaste varit att fördela posterna och inte innehållet i politiken, säger de obundnas gruppledare i lagtinget, Danne Sundman.
Britt Lundberg själv visste inte om det initiativet på förhand, och svarar varken ja eller nej på frågan om hon skulle ställa upp om det blev aktuellt.
I fredags förde gruppen fram centerns Britt Lundberg som lantrådskandidat i en tänkt koalition mellan centern, obundna, Frisinnad samverkan och Ålands framtid. En koalition som skulle ha 17 av de 30 platserna i lagtinget.
Själv fick hon ingen information om det före.
– Nej, jag fick meddelat mig i fredags kväll att jag föreslagits inför sonderingarna. Det är väl trevligt att dom tror på mig. Man får föreslå vem man vill, men nu är det så att talmannen föreslagit Viveka Eriksson som lantrådskandidat.
Skulle du ställa upp om det blev aktuellt?
– Det är helt spekulativt. Vi har ett partibeslut om samarbete med liberalerna och mitten har fått ett starkt stöd av väljarna. Vi jobbar på för en mittenregering, säger Britt Lundberg.


Seriöst?
Frågan är då hur seriöst de obundnas förslag är, eller om det bara handlar om en viljeyttring från oppositionens bänk.
– Det är ett seriöst förslag från vår sida. Vi vänder oss emot principerna att dels det största partiet håller i taktpinnen och dels det som sägs att väljarna röstat för en mittenregering. Det ifrågasätter vi. Det är många liberala väljare som röstat emot centern och tvärsom, röstat för centern mot liberalerna, inte att de skall regera tillsammans, säger Danne Sundman.


Tvistefrågor
Han tycker att den föreslagna regeringskoalitionen centern, obundna, frisinnade och Åland framtid är ”någorlunda homogen”
– Jag tänker på det väsentliga i den politik som skall föras.
Danne Sundman menar att det finns många tvistefrågor mellan liberalerna och centern.
– Det är tunga frågor som näringsrätten och självstyrelsefrågorna. Och skall nu den egna beskattningen begravas i en stor fyraårig utredning? Vid fördelningen av poster verkar som att centern backar. Det borde vara en liten väckarklocka till centern att liberalerna tar de tunga posterna plus får egen majoritet i regeringen.
Vilka möjligheter har ni då att få igenom ert förlag?
– Det krävs i det här fallet fyra till tango, att största partiet centern går in för detta. Vi vill visa på att det här alternativet finns och att vi obundna är mest på banan medan de andra är i depån, eller kanske snarare på läktaren.
I dag tar lagtinget ställning till talman Gunnar Janssons (lib) förslag att utse Viveka Eriksson till lantrådskandidat.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax