DELA

Över 80 julklappar donerades på tre timmar

Tre timmar tog det, sedan var behovet av julklappsgivare fyllt inom JCI-projektet Julgranen.
Via socialkanslierna i de sju kommuner som deltar fördelas julklappar till ”åländska behövande barn”.
– Det finns så många som vill hjälpa. Jag var fundersam före, eftersom det är så många liknande projekt på gång på Åland. Men det visade sig finnas både behov och villiga givare, säger JCI Mariehamns projektledare Hanna Ekholm.
Det är tredje året som JCI Mariehamn, juniorhandelskammaren, deltar i riksprojektet Julgranen. Upplägget är ungefär detsamma i hela landet. JCI kontaktar kommunernas socialkanslier och erbjuder sig att samla in julklappar till barn i familjer som kanslierna har kontakt med.


Spreds snabbt
– Alla avdelningar gör det lite olika. I de stora städerna står man ofta ute i exempelvis gallerior och den som vill kan gå och köpa en julklapp direkt. Här på Åland väljer vi att i stället göra det via en facebooksida, säger Hanna Ekholm, som berättar att Julgranens första inlägg snabbt fick stor spridning.
– På några timmar hade cirka 4 000 sett det och på tre timmar hade alla 86 klappar samlats in. Och vi har flera givare som ännu ”står på kö” ifall det behövs flera.
Vad har ni fått för respons av de åländska kommunerna?
– Vi presenterade projektet för alla och responsen har varit olika. Flera har sagt nej tack och aktivt tagit ställning för att det inte blandar sig i något som har med julklappar att göra, andra har egna ”system” eller överlåter det till välgörenhetsorganisationer. Andra har tackat nej eftersom de inte har någon familj som har det behovet.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos