DELA

Över 3.000/mån för att leda RK-gården

Verksamhetsledaren för Röda korsgården i Mariehamn får 3.035 euro i månadslön medan verksamheten i sig i stor utsträckning bygger på oavlönat frivilligarbete.
– Det krävs mycket jobb för att få gården att gå runt, säger avdelningens ordförande Ken Lindberg.
Mariehamnsavdelningen annonserade förra veckan efter en ny verksamhetsledare efter Håkan Andersson. I annonsen framgick att lönen inte är fy skam, 3.035 euro per månad – särskilt som Röda korset ägnar sig åt arbete som i huvudsak bygger på många människors frivilliga insats och goda vilja.
Röda korsgården, som byggdes på 1970-talet, står inför en stor renovering. Problem med inomhusluften har lett till att hyresgäster – inklusive RK:s Ålandsdistrikt – flyttat ut. Nedskärningar aviserades inom matserveringen tidigare i år när staden skar ner beställningarna och också Paf krävde rättning i budgetledet.
Så vilken verksamhet ska den ska den nya tjänsteinnehavaren leda, Ken Lindberg?
– Vi har tillämpat en avtalslön som ha varit på samma nivå ganska länge. Det finns inget att jämföra verksamheteledarens lön med, den är unik i landet eftersom det är bara Mariehamnsavdelningen som har en anställd ledare för Röda korsgården. Det krävs mycket jobb för att få gården att gå runt och vi måste få tag i kvalificerad arbetskraft. Annars är det väl Röda korsmarknaden i augusti som är det stora.


Prestera resultat
Ken Lindberg framhåller att verksamhetsledaren måste prestera resultat för att få den lön som utlovats.
– Det blir en tillsvidareanställning, men han eller hon måste visa aktivitet och förtjäna sin lön. Som verksamhetsledare kan man jämställas med en vd på ett företag i privata näringslivet. Verksamhetsledaren sitter kvar så länge han eller hon har styrelsens förtroende.
Läs mer om lönerna inom frivilligsektorn i papperstidningen.

Annika Orre