DELA

Ovanligt mycket sjöfylleri i helgen

Fyra fritidsbåtsförare har gripits misstänkta för sjöfylleri i helgen. Dessutom har sjöbevakningen påträffat flera fall där promillegränsen legat precis under det olagliga.
– Fyra fall är ovanligt mycket, annars brukar det handla om ungefär en per helg, säger vice stationschef Michael Eriksson.
Tre av roderfylleristerna påträffades runt Mariehamn och en i Föglö. Promillehalterna var 1,0 promille, 1,3 promille, 1,75 promille och 1,9 promille.
Dessutom, berättar Eriksson, upptäckte sjöbevakningen oroväckande många båtförare som körde omkring med en promillehalt strax under den olagliga.
– Det var en sex-sju fall med promillehalter på 0,8 och 0,9, halter som alltså inte kvalificeras som roderfylleri, men ändå är oroväckande höga.

Många fester
Det varma vädret och de många festligheterna runtom i skärgården gör att alltför många sätter sig i båten onykter, tror Eriksson.
– Den här helgen var en kombination av värme och mycket festligheter, till exempel var det visfestival på Kumlinge och dans på Lillängen i Föglö. Vi försöker vara ute under tider när det händer saker och det är mycket folk i farten så man får vara beredd på att bli granskad, både vad gäller nykterhet och utrustning i båten
Ett 20-tal böteslappar skrevs också ut, de flesta för båtförare som inte granskat sin eldsläckare. En båt som har en motor som är starkare än 34 hk eller är överbyggd och har fast installerad värmare eller pentry skall utrustas med en handbrandsläckare som granskas årligen.
– En fungerande eldsläckare kan vara avgörande om det börjar brinna i köket, båten kan vara övertänd på någon minut, påminner Eriksson 

Sara Othman