DELA

Ovanlig spindel bor i jordkällare i Sund

Bengt Nyström tycker om sina sällsynta spindlar, men han är orolig för att jordkällaren där de bor ska förstöras av vägprojekt. Vanligtvis finns årets spindel, källarspindeln, i Centraleuropa.
I Bengt Nyströms jordkällare i Sund Finby finns inte bara potatis och morötter. I fjol upptäckte forskare från Helsingfors universitet att den ovanliga spindelarten Meta Menardi huserar i källaren. Den råkar dessutom ha utsetts till årets europeiska spindel av Europeiska arachnologiska sällskapet.
Spindeln är mycket ovanlig i Finland. Den förekommer endast på Åland och i Åbotrakten. I vanliga fall finns den i Central- och Västeuropa, berättar Teppo Korhonen på Helsingfors Universitet
– Det finns flera fynd på Åland och så finns den i Åbotrakten. Den tycks bli vanligare, säger Teppo Korhonen.


Vägbygge oroar
Jordkällaren där spindeln finns är från 1800-talet och spindeln har funnits där så länge Bengt Nyström minns. Han har märkt att spindlarna och kokongerna finns där, men inte lagt någon större vikt vid det.
– Min sambo däremot är inte så förtjust i spindlarna, säger Bengt Nyström.
Han tycker inte att det är otäckt med alla de vita kokongerna som hänger i källartaket, utan trivs ganska bra med spindlarna. Extra kul tycker han att det var att höra att spindlarna var speciella. Däremot är han orolig för att källaren och spindlarna med den kommer att försvinna. I höst är det planerat att landsvägen som löper precis invid jordkällaren ska göras bredare och få en cykelbana.
– Jag har skrivit till både regeringen och trafikavdelningen och frågat hur det blir, men jag har inte fått några svar, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax