DELA

Östersjöns dag firas i en hel vecka

Östersjöns dag infaller på lördag den 22 mars. Det uppmärksammas på Åland under hela nästa vecka.
– Vi hoppas att våra evenemang väcker intresset för Östersjöfrågor hos allmänheten, säger arrangörerna.
Temat för Östersjöns dag 2014 är kemikalier i havet.
– Det här är ett ämne som diskuteras mycket runt om i Östersjöregionen och det är ett ämne som är aktuellt, säger Östersjöfondens verksamhetsledare Lotta Nummelin.
Nummelin säger att de artiklar som Nya Åland skrev om hur läkemedelsrester i vattnet påverkar fiskar fångade Östersjöfondens intresse.
– Då började vi tänka på att ha kemikalier i havet som tema för Östersjöns dag i år. Det passade även bra eftersom Agenda 21 ordnat föreläsningar om kemikalier och driver en studiecirkel om kemikalier vi kommer i kontakt med i vår vardag.

Vinn Östersjöupplevelse
På måndag börjar arrangörerna Östersjöfonden, Agenda 21, Ålands naturskola, Ålands natur och miljö samt Husö biologiska station ladda upp inför Östersjöns dag.
– Vi ordnar ett kaffebordsquiz under måndag till torsdag. Frågorna handlar om kemikalier och de publiceras på arrangörernas hemsidor, facebooksidor samt i media.
Nya Åland är en av de som publicerar frågorna. Vi tjuvstartade redan den här veckan, frågorna publiceras på familjeuppslaget. Svaren på frågorna ska senast den 20 mars skickas till info@agenda.ax. Det går också att ringa in svaren till 17 230.
– Vinnaren dras den 21 mars och priset är en naturupplevelse med Ålands naturskola. Det är en Östersjöupplevelse för 20 personer. Vinnaren kan ta med sig arbetskamrater eller kompisar och så får de lära sig mer om Östersjön, titta med lupp på saker i havet man kanske inte ser vid ett vanligt strandbesök, säger Linda Valve på Ålands naturskola.

Filmvisning i biblioteket
På onsdagen den 19 mars visas filmen ”Den andra vågen” på stadsbiblioteket i Mariehamn.
– Filmen handlar om en gravid kvinna som bor i skärgården. Hon tar blodprover under sin graviditet för att få reda på hur många miljögifter hennes kropp innehåller. När bebisen föds tas blodprover även på den.
Filmvisningen kostar inget och den inleds klockan 18.30. Filmen pågår i en timme och sedan blir det eftersnack på restaurang Oliven för den som vil.
– Den här filmen har visats på tv förut men det här är första gången den visas på Åland, säger arrangörerna.

Föreläsning om medicinrester
Programmet inför Östersjöns dag avslutas på fredag den 21 mars med en lunchföreläsning där åländske forskaren Jesper Svanfelt berättar om sin forskning om medicinrester i havet.
– Då har vi även bjudit in Jouni Huhtala från samhällstekniska avdelningen i Mariehamn och politikern Katrin Sjögren (Lib) som dels har ett stort miljöintresse och som dels arbetat inom vården med de mediciner som hamnar i havet via avloppsvattnet. Vi hoppas att de tillsammans ska bidra till en givande diskussion.
Lördagen, då Östersjöns dag infaller, ordnas inget program.
– Då kan man packa picknickkorgen och bege sig ner till havet för att fira Östersjöns dag där.

Malin Lundberg