DELA

Oro när stadens fritidsbyrå läggs ner

Det är inte bara föreningarna som håller till på Idrottsgården som är oroliga för framtiden. Mariehamns stad har nämligen beslutat att lägga ner fritidsbyrån vars personal sitter just i Idrottsgården.
– Alla mår dåligt, säger en anställd som vill vara anonym.
Nedläggningen av fritidsbyrån kom som en chock för de anställda på Idrottsgården. Vid årsskiftet fick de reda på att fritidschefen skulle flytta till biblioteket, men ingen nämnde något om att hela avdelningen skulle läggas ner. Ingen har blivit uppsagd.
– Vi visste inte att det här skulle bort och har inte fått någon förklaring, säger en anställd som vill vara anonym.
Den enda motiveringen de har fått är att nedläggningen är en del av stadens omorganisation och det ska inte ha med renoveringen av Övernäs skola att göra.
– Inte vad vi vet, nej. Men å andra sidan får vi inte veta så mycket, säger den anställde.
Personen som Nyan har pratat med säger att det inte bara är på fritidsbyrån som stämningen är dålig. Även på andra förvaltningar mår folk dåligt.
– En del förvaltningar ska slås ihop och det är många anställda på Mariehamns stad som inte mår bra. Facket är inkopplat men folk vågar inte säga så mycket, de är ju rädda om sina arbeten.
I och med nedläggningen kommer servicen på Idrottsgården att försvinna och lokalerna att tömmas.
– Tidigare kunde vi ge en jättebra service till våra kunder men den försvinner ju nu. Lokalerna vi sitter i är fina, men jag har ingen aning om vad som ska hända med dem.
Hur mår ni på Idrottsgården just nu?
– Alla här mår fruktansvärt dåligt. Det är hemskt.

Mariehamns stads bildningsdirektör Kjell Nilsson menar att fritidsbyrån inte ska läggas ner.
– Vi ska flytta personal men funktionen ska finnas kvar, säger han men bekräftar samtidigt att namnet fritidsbyrån försvinner.
Han säger att en av de anställda går i pension och att den personens ersättare ska sitta i stadsbiblioteket, där alla som jobbar inom bildningssektorn ska sitta för ”att samordna resurserna”. Idrottsinstruktören ska sitta på Uncan, eftersom den personen redan sedan tidigare hade mycket kontakt med ungdomsledarna i sitt jobb.
Förhandlingarna kring en tredje av fritidsbyråns anställda är ännu inte avslutade, och Kjell Nilsson vill därför inte säga något om vad som händer med den tjänsten.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax

tfn 23 444

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax