DELA

Optinova raggar arbetskraft i Polen

Optinova blickar långt bort i sin jakt på maskinoperatörer till produktionen. Just nu befinner sig två av cheferna sig på en internationell rekryteringsmässa i Polen för att intervjua – och förhoppningsvis värva – arbetstagare.
I dag torsdag fortsätter personalchef Per Lycke och produktionschef Bernt Björklund att prata med potentiella arbetstagare. Också Susanne Sjölund, Europasamordnare vid arbetsförmedlingen, är med.
– Erfarenheterna så här långt är positiva, tycker jag. Väldigt många kommer fram och diskuterar jobb med oss och är intresserade. Problemet är att många har bristande kunskaper i engelska, men det finns också många som kan språket bra, berättar Per Lycke.


Stor arbetslöshet
Mässan arrangeras i staden Lublin i sydvästra Polen, cirka 70 km från gränsen till Ukraina och Vitryssland. Arbetslösheten i området är rätt hög.
Åland, övriga Norden och så gott som hela Västeuropa lider å sin sida av brist på arbetskraft inom vissa branscher, till exempel maskinoperatörer eller folk med erfarenhet från verkstadsindustrin, arbetstagare som företag som Optinova behöver. Därför deltar representanter för många arbetskraftsbehövande EU-länder i mässan.
– Optinova kan anställa 4-6 personer genast. Då skulle det se bra ut åtminstone för stunden, säger Per Lycke.
Sedan återstår det att se vad intervjuerna ger för resultat.
– Det är ju skillnad på att vara intresserad och att sedan verkligen ta det stora steget och flytta till ett annat land.
Lublin har sin egen Europasamordnare som kommer att jobba vidare med kontakterna.


Brist överallt
Lasse Karlsson, byråchef vid arbetsförmedlingen, konstaterar att arbetskraftsbristen spridit sig till den högteknologiska plastindustribranschen på sistone. Tidigare var det brist på läkare, lärare och it-folk, men nu börjar bristen synas snart sagt överallt.
– Det senaste året har det funnits ett väldigt sug efter arbetskraft inom den tillverkande industrin där man använder avancerad teknik. Jobbet kräver fysik och ska skötas i treskift, och här hemma har vi inte riktigt någon sådan kultur. Ju svårare det är att hitta arbetskraft i närregionen, desto längre bort måste man kasta blickarna.
Han menar att arbetskraftsinvandringen kommer att accelerera – en stor generationsväxling väntar i hela Västeuropa.
– De som är förutseende är redan i dag ute och rör på sig i jakt på folk.
Samma sak har redan skett inom delar av primärproduktionen – jordbruksarbete, fruktplockning och fiskodlingsbranschen.


Högre löner?
Kan man avhjälpa brister på arbetskraft med högre löner?
– Jag tror att det redan är ett passerat stadium. Vi föräldrar tutar i våra ungdomar att de måste studera, och på det sättet får de andra förväntningar på job. Och arbetsgivarna är heller inte så intresserade av att anställa ungdomar eftersom arbetet är fysiskt tungt och de kanske inte orkar. Fast det gäller förstås inte alla ungdomar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax