DELA

Oppositionen väntar på att regeringen ska börja arbeta

De två oppositionspartierna Liberalerna och Ålands framtid menar att landskapsregeringen hittills inte kommit med något konkret.
– Man var kaxig från början och sade att här ska det uträttas, inte utredas, säger Liberalernas ordförande Viveka Eriksson.
Liberalernas partiledare Viveka Eriksson menar att det hittills varit väldigt få konkreta initiativ som kommit från den nya landskapsregeringen.
– Man har tillsatt arbetsgrupper och utredningar. Det är förståeligt att man alltid måste ha underlag för beslut. Men man var kaxig från början och sade att här ska det uträttas, inte utredas, säger Eriksson.
Ålands framtids lagtingsledamot Brage Eklund är inne på samma linje.
– Kort och gott har de inte visat några resultat på vad som står i regeringsprogrammet. Säkert har de åtgärdat några små detaljer, men långt ifrån de visioner de hade.

”Regeringen djupt oeniga”
Förra lantrådet Eriksson säger att det är bra att den nya regeringen tagit tillvara resurserna och fullföljt en del av det som sattes i gång under den förra regeringen. I några stora frågor ska man dock utreda vidare trots att underlag enligt Eriksson finns.
– För integrationslagen fanns ett färdigt utkast, nu ska man utreda på nytt. För demilitariseringsstrategin fanns ett utkast för politiskt beslutsfattande. För jord- och näringsrätt fanns det omfattande diskussioner, säger hon.
Vidare menar hon att regeringen inte har fast politiskt grepp om sina stora reformer.
– Vi vet att de fyra partierna är djupt oeniga när det gäller samhällsreformen, säger hon.

”Fel investeringar”
Viveka Eriksson är också kritisk till vilka investeringar den nya landskapsregeringen valt att göra.
– Vi hade ordnat finansiering för den geriatriska avdelningen och jag förstår inte varför man backar i det här skedet. Samtidigt har jag hört att man givit pengar till skidtunneln. Är det så tycker jag att det är illa. Man har satt ner tummen för Bomarsund, för geriatriska, men man satsar på skidtunneln.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni